"Lyödäänhän me Joonan kanssa tikkejä, jos paikkoja tulee" – Paineet karisivat tunnissa, ja HP:n kärkimiehetkin takoivat juoksuja Kannuksessa

Haminan Palloilijoiden miehet oikaisivat kurssinsa nopeasti nihkeän sarja-avauksen jälkeen. Kokkolassa nukutun yön jälkeen joukkue otti Ykköspesiksen sarjapisteet Kannuksen Uran vieraana kolmen pisteen voitolla.

Ura kiusasi oranssipaitoja tosissaan tunnin, kunnes kypsyi tappioon 0–2 (2–3, 5–9).

HP:n ulkopelaajilla oli isäntiin nähden tarpeeksi hyvä pallotuntuma. Sisäpelissä kotiutusrumbaan osallistuivat jopa kärkimiehet Joona Mäkelä ja Ville Veittikoski.

– Lyödäänhän me Joonan kanssa tikkejä, jos paikkoja tulee. Ulkonakin piti skarpata, kun pudotin Alajärvellä sormista jonkun helpon pallon, hymähti Sotkamon Jymyn edustusjoukkueen ringissä talven harjoitellut Veittikoski, 19.

Tasaisella avausjaksolla Otso Mäkelä löi kaksi ja jokeri Juha Toikka yhden juoksun. Kaksikko nosti haminalaiset jaksovoittoon isäntien kakkospussiin suunnatuilla painepalloilla.

– Nino Muuruvirta pelasti kopparina kolmosjatkeelta yhden pallon, josta Kannus olisi saattanut saada monta juoksua, Kaikko kehui.

Ura ei lannistunut taistelutta edes toisella jaksolla, vaikka HP pyöritti liki täydellä kolmen lyöntikierroksen sisävuorollaan jakson aluksi johtolukemat 6–0.

Kun tilanne pyöri, juoksun iskivät ykköstä ja kakkosta hihassaan kantavat etenijätkin. Otso Mäkelä ja toisella jaksolla juoksunsa lyönyt Matias Hangasmaa sivalsivat kolme juoksua mieheen.

Lue koko uutinen: www.kymensanomat.fi

Kuva: Emmi Rasa

Lue koko juttu

"Vähän oli nuhaista", mutta HP:n naisille silti sarja-avauksesta kaksi pistettä

Ei auttanut, vaikka Hämeenkyrön Räpsä toi kaksi Manse PP:n superpesisottelussa edellisenä iltana pelannutta naista lauantaina Vallikentälle, kun sarjanousija Haminan Palloilijat piti kaksi pistettä supervuoroparin jälkeen lukemin 2–1 (2–0, 0–6, 2–0).

Voitokkaan debyytin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla mahdollisti ennen kaikkea hyvin pitänyt räpylä.

– Ulkopeli oli tosi hyvää, lukuun ottamatta kahta pientä virhettä, jotka tulivat vähän helpolla, HP:n pelinjohtaja Jussi Toikka tiivisti.

Vierasjoukkue, Ykköspesikseen vuoden HP:ta aiemmin noussut Räpsä oli ensimmäisellä jaksolla täysin aseeton haminalaisten ulkopelin edessä. Varsinkin kotijoukkueen lukkari Veera Toikka oli elementissään.

– Veera sai pienellä sotkemisella pidettyä kaverin kurissa koko ajan – he eivät saaneet peliään auki, Toikka kehui.

HP:n musta hetki koitti toisen jakson ensimmäisessä vuoroparissa. Räpsä sai luotua vihdoin ensimmäiset tilanteensa ja samalla myös ensimmäisen juoksunsa – kotijoukkueen ulkokentän pienellä avustuksella.

Josefiina Räikän tarkka kakkospuolen puhkaisu pyöritti numeroiksi jo ratkaisevat 0–5.

Supervuoroparissa HP löysi vihdoin lyöntitehonsa, kun Pietilä ja Simonen onnistuivat. Tytti Berling ja Petra Pakkanen toivat ratkaisevat juoksut.

Vaikka mailatyöskentely hieman lopuksi aukesikin, niin kokonaisuutena neljä onnistumista 19 kolmostilanteesta on heikko saldo.

– Saimme hyvin tilanteita, mutta vähän oli nuhaista. Täytyy vähän miettiä huomiseksi asioita.

Lue koko uutinen: www.kymensanomat.fi

Kuva: Ella Taponen

 

Lue koko juttu

Molemmilla jaksoilla kaksi typerää vuoroa – HP:n miesten kauden avaus Ykköspesiksessä oli paahteisen päivämatkan päätteeksi pisteetön Juk

Superpesiksestä pudonnut ja vain kolme pelaajaa nuorennusleikkauksessa pitänyt Ankkurit yllätti Oranssipaidat lukemin 2–0 (3–2, 5–4).

– Sisäpelimmehän ei siis pyörinyt yhtään (kolmostilanteet AA:lle 15–12). Oikeastaan en enää edes muista pelistä mitään, niin sekavaa se oli, kiteytti jokerina pelannut Heikkilä varttitunti ottelun jälkeen.

– Pitkiä jaksoja tuntui kuin meillä ei olisi mitään hätää. Aloitimme pelin hyvin, mutta molemmilla jaksoilla tuli kaksi typerää vuoroa, Heikkilä totesi.

HP johti avausjaksoa 2–0 ensimmäisessä vuoroparissa juoksun mieheen lyöneiden Nino Muuruvirran ja jokeri Juha Toikan kotiutuksilla. Ote alkoi lipsua, kun isäntien jokeri Joona Peltokangas livisti tasoitusjuoksun 2–2:een. HP:n koppari Roni Wahl pudotti takarajalla taktista koppia ajolähtöä rakentaakseen.

Toisella jaksolla Wahlin, viime kauden kotiutusmäärän kerralla Kitrolla tuplanneen Muuruvirran ja Toikan iskut johdattivat HP:n johtolukemiin 3–0.

Otso Mäkelältä kakkospesällä lipsunut Nestori Yli-Sissalan merkkaamaton kunnarilyönti (1+1) ja AA:n merkkaamattomat välilyönnit käänsivät jakson kulun. Isäntien kotiuttajajokeri Martti Viitasalo, 18, kävi lyöntivuorossa kolmesti ja löi kolme juoksua.

– Toikan lisäksi Muuruvirta (3/5 numerolla kuusi) oli sisäpelimme valonpilkahdus. AA oli nyt ulkopelissä tämän verran vahvempi, Kaikko sanoi.

Lue koko uutinen: https://kymensanomat.fi/uutiset/urheilu/baeadcc3-cd14-4717-b8bb-9614d60e6845

Kuva: Emmi Rasa

 

Lue koko juttu

HP:n naisille heti avausvoitto – miehet menettivät Alajärvellä johtoaseman molemmilla jaksoilla

Haminan Palloilijoiden kausi ykköspesiksessä alkoi kaksijakoisissa tunnelmissa lauantaina. Sarjatulokkaana ensimmäisen ottelunsa toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelanneet HP:n naiset ottivat supervuorossa riemukkaan 2–1 (2–0, 0–6, 2–0) -voiton Hämeenkyrön Räpsästä. Miesjoukkue puolestaan aloitti tuplaviikonlopun Pohjanmaalla katkeran makuisella 0–2 (2–3, 4–5) -tappiolla Alajärven Ankkureille.

Lue koko uutinen: www.kymensanomat.fi

Kuva: Ella Taponen

 

Lue koko juttu

HP:n sarjapelit alkavat: "Säpinäseniorit" nuoren naisjoukkueen tukena – Juha Toikasta tehtiin yllättäen miesten jokeri ja pääkotiuttaja

Ensin ei tiedetty alkaako pesäpallokausi ollenkaan, seuraavaksi pohdittiin ketä lähtee mukaan ja sitten ei tiedetty kuinka moni voidaan päästää katsomoon.

Mutta nyt kaikkiin koronaviruksen asettamiin kysymyksiin on saatu vähintään tyydyttävä vastaus, ja viikonloppuna homma lyödään käyntiin Haminan Vallikentälläkin. Ykköspesikseen nousseet HP:n naiset pelaavat tuplaviikonloppuna ensin Hämeenkyröä ja sitten Kankaanpäätä vastaan. Oranssipaitaiset miehet avaavat kauden kahdella vierasottelulla Pohjanmaalla: lauantaina Alajärvellä ja sunnuntaina Kannuksessa.

HP nousi muutaman katkeran pettymyksen jälkeen viime kesänä naisten toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousijajoukkue oli niin nuori (viittä pelaajaa lukuun ottamatta kaikki ovat juniori-ikäisiä), että uusia pelaajia etsittiin lähinnä kokeneempien joukosta.

Löytyi mm. Auvinen.

– Jenna on ulkokentällä hyväkätinen, ulottuva pelaaja, jonka vahvuuksiin kuuluu myös hyvä pelin lukeminen, pelinjohtaja Jussi Toikka sanoo.

Auvista HP:n ikärakenne ei hirvitä.

– Tytöissä on potentiaalia on vaikka kuinka. Toivottavasti me vanhemmat "säpinäseniorit" pystymme auttamaan heitä ainakin pelitaktisissa asioissa.

 

Auvinen poseerasi perjantaina Kymen Sanomien valokuvaajalle yhdessä HP:n miesjoukkueen Roni Wahlin kanssa. Myös Wahl on uusi pelaaja HP:ssa – ja odotukset ovat korkealla.

– Roni on varmasti sarjan parhaita pelaajia, minun mielestäni top-3-pelaajia. Odotan, että on hän kärkilyöntitilaston kärkimiehiä, HP:n miesten pelinjohtaja Juho Kaikko sanoo.

Superpesiksen Hyvinkään Tahkosta siirtynyt Wahl ei kehuista juuri hätkähdä.

– Tuntuuhan se hyvältä, kun on luottoa. Nyt pitää vain osoittautua sen arvoiseksi. Mutta en ota mitään stressiä, tärkeintä on että joukkue menestyy.

HP:n miehet pelaavat kuudesta ensimmäisestä sarjapelistään viisi vieraissa.

– Vieraspelit ovat tietysti lähtökohtaisesti vaikeampia kuin kotipelit, mutta kyllä me lähdetään melkein jokaiseen otteluun suosikkina. Kuulumme sarjan kärkinelikkoon Lipon, Puijon ja joku keskikastista kanssa, Wahl sanoo.

Hänellä on reseptikin voittamiselle:

– Röyhkeä itseluottamus, tehdään kaikki paremmin kuin vastustaja, alkulämmittelystä alkaen. Jos antaa vähänkään siimaa tai keskittyy huonosti, homma ei toimi.

HP on ehtinyt pelata koronatauon jälkeen vain yhden harjoitusottelun: Loimaa kaatui pari viikkoa sitten kotikentällään 0–2.

Juha Toikka löi HP:n kymmenestä juoksusta viisi, ja pelinjohtaja Kaikko onkin päätynyt uudenlaiseen ratkaisuun: Toikka pukeutuu jokeripaitaan ja ottaa ykköskotiuttajan paikan. Lyöjäjokeriksi tälle kaudelle palannut Juha Leskinen saa siis tyytyä ainakin aluksi apumiehen rooliin.

 

Lue koko uutinen: www.kymensanomat.fi

Kuva: Kimmo Seppälä

Lue koko juttu

Yhteistyössä HP:n kanssa K-Supermarket Kanuuna

Kassamyyjinä K-Supermarket Kanuunassa ahertavat Petra ja Silja Pakkanen pelaavat naisten ykköspesistä Haminan Palloilijoiden edustusjoukkueessa. ”Pesis on antanut kavereita, jaksamista, sosiaalisia taitoja, suvaitsevaisuutta ja kärsivällisyyttä. Oli erityisen hieno hetki, kun joukkueemme nousi viime kesänä monen vuoden yritysten jälkeen ykköspesikseen”, siskokset kertovat.

Kesät pesiskouluissa innostivat Pakkasen siskokset Petran (21) ja Siljan (18) jo nuorina monipuolisen lajin pariin. Petra on ulkopelissä ykkösvahti, sisäpelissä vaihtaja. Silja on ulkopelissä sieppari, sisäpelissä kotiuttaja. Joukkueessa on 15 pelaajaa ja neljä valmentajaa. 15–30-vuotiaat pelaajat ovat pääosin koululaisia ja opiskelijoita, mutta joukossa on superpesistäkin pelanneita.

– Pesäpallossa saa juosta, heittää ja lyödä, ja koko kehoa tarvitaan. Laji on möys taktinen: sääntöjä on paljon ja ratkaisut tehdään tilannekohtaisesti. Jokaisella lyönnillä, kiinniotolla ja heitolla on erilaisissa tilanteissa erilaiset merkitykset ja seuraukset, siskokset kertovat.

Hyvällä pesäpalloilijalla on tasaisen vahvat lihakset. Lyönnissä ja heitossa korostuu keskivartalo, etenijällä jalkojen ja ulkopelaajalla käden lihakset. Tarvitaan räjähtävyyttä ja nopeaa reagointia pallon kiinniotossa ja äkkiä vaihtuvissa tilanteissa. Pitää myös pystyä nollaamaan omat epäonnistumiset ja pelaamaan joukkueelle.

– Helppoa ovat perustaidot: heittäminen, lyöminen, juokseminen, kärkkyminen, syöttäminen, kiinniottaminen. Haasteellisia ovat taitolyönnit, lyöntien sijoittaminen, heittotarkkuus sekä omien taitojen, sääntöjen ja tilanteen yhdistäminen. Oppiminen vie aikaa, joten on hyvä aloittaa lapsena. Osalla harrastus tyssää silmien ja käsien koordinaatioon ja motoriikan vaikeuksiin, siskokset selvittävät.

Talvikaudella harjoitellaan liikuntahalleissa ja salilla 7–12 kertaa viikossa, osin on lajitreeniä eli lyöntitoistoja verkkoon ja ulkopeliä, osin fysiikkaa eli juoksu- ja voimaharjoittelua. Pelikaudella ulkokentällä pääpaino on pelin kehittämisessä ja yhteen pelaamisessa. Pelejä on runsaasti.

Harrastuksesta on hyötyä myös kaupan töissä.

– Sitä jaksaa fyysisesti paremmin. Tulee toimeen erilaisten ihmisten kanssa ja osaa lukea asiakastilanteita. Ikävääkin palautetta osaa ottaa vastaan, kun on tottunut peleissä vastustajan kuittailuihin, kun testataan kenen henkinen kantti kestää. Se, että pesistä ei voi pelata ilman virheitä, on opettanut ettei työelämässäkään voi olla täydellinen – kaikesta ei siis tarvitse stressata.

Teksti: Riitta Kilgast, Kuva: Tomi Pakkanen.
Julkaistu Kehittyvän kaupan numerossa 5–6/2020.

Lue koko juttu

Haminan Energia
Autotalo Järvi
Itäväylän Bensis
Haminakotka
Haminankaupunki
Roseprint
Kymenlaakson OP
Rakennusliike Heikki Pousi Ky
Kanuuna
Disasfish
Rantalainen
Meira
Haminan Autokorjaamo
Intersport
L Kamu
Viherkuutio
L Fibe
L Lakumesta

KSO
Sinebrychoff
Jloy
Stark
Kaakkois-Suomen LähiTapiola
Stemma
Rakennusliike Kalevi Suntio
Oma Säästöpankki
Kotipizza
Finnmica
Mehilainen
Reimari
L Metsanen
L Ksoy
Liikenne Vuorela
L Steveco
L Kotkabowling
L Muukka

Ota yhteyttä

Marko Hovi
toiminnanjohtaja
044 555 1474
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.


Sanna Toikka
talous- ja laskutus
040 539 3642
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Emmi Rasa
viestintävastaava
040 829 8107
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Toimisto

Haminan Palloilijat ry
Kaivokatu 3
49400 Hamina

y-tunnus 0206392-9

Jätä yhteydenotto